var vid = document.getElementById("myVideo"); function enableAutoplay() { vid.autoplay = true; vid.load(); }

Centre Baix

El Centre Baix representa l’energia primària i la matèria. Genera la vida i es relaciona amb l’aspecte orgànic del cos físic, amb el conjunt d’òrgans que preserva la vida de la totalitat de la persona. El Centre Baix li dóna al cos l’energia necessària per viure com a unitat. És la finestra que uneix l’ésser humà amb la Terra.

Descripció anatòmica: Al Chakra (1) del Centre Baix se’l representa com una flor, la tija del qual neix en l’articulació del sacre amb el còccix i la seva corol.la, de quatre pètals de color vermell fosc, s’obre cap avall entre les cuixes, en el perineu.

Els òrgans que li corresponen són el recte, l’úter en la dona i la pròstata en l’home. Els músculs que li pertanyen són els glutis i els de la part posterior de cuixes i cames. La planta dels peus, especialment el taló, són part essencials de l’expressivitat d’aquest centre.

Característiques energètiques: Els yoguis diuen que en aquest centre resideix l’energia primària, “Kundalini”, representada simbòlicament per una serp enroscada a la base de la columna, que simbolitza l’energia de la matèria, l’energia que sorgeix de l’organisme i que extraiem dels aliments proporcionats pel sòl. L’ascensió de “Kundalini” representa l’energia primària elaborada per l’organisme i impulsada cap amunt, cap als altres centres, i per ells cap als altres aspectes de la persona. Això significa que tot quant pertany a l’home, àdhuc el més subtil i espiritual, depèn de l’energia físic-química del cos físic. Tot en l’ésser humà depèn de la Terra.

L’arribada de l’energia a la cúspide del cap simbolitza el despertar de la vida espiritual, només possible a través del desenvolupament i creixement harmònic de tots els aspectes de l’home, de tots els centres. És necessari llavors que els centres estiguin degudament vitalitzats, nets de cuirasses i alineats. En tal cas, l’Energia Divina (Còsmica, Universal) podrà descendir al seu torn a través del Centre Coronari sense afectar la salut i l’equilibri de la totalitat.

Característiques psicològiques: L’expressió que sorgeix del Centre Baix és de ritme primitiu: expressió de autoafirmación i de confiança en un mateix. La feblesa d’aquest centre es manifesta per timidesa i falta de seguretat i força.

En treballar el Centre Baix usant els peus amb moviment rítmics, sentim calor i vigor, confiança i capacitat per enfrontar la vida, i ens afirmem sobre la terra. El bon moviment d’aquest centre anul·la el cansament, la por i la inseguretat, aconseguim resistència física i respiratòria, i la persona sencera queda preparada per a la lluita i la defensa. Les danses que empren els moviments del Centre Baix (com les folklòriques i les primitives) estan relacionades amb la terra, el primari, i es basen especialment en el ritme i la destresa. Les cames són pilars en els quals es recolza un tronc alçat i segur.

Logotip de Dana

CONTACTE DANA

Icona de Email

montse@dana.cat

Icona de Localització

C/ Montseny 30, Barcelona

Icona de telèfon

667 292 666

Icona de Facebook de Dana

/danacentrosdeenergia

Icona d'Instagrama de Dana

/danacentrosdeenergia

SUBSCRIU-TE

Subscriu-te a la nostra Newsletter per rebre més informació sobre l’activitat de classes i tallers a DANA.