var vid = document.getElementById("myVideo"); function enableAutoplay() { vid.autoplay = true; vid.load(); }

Centre Mitjà (Manipura)

El Centre Mitjà és el ressonador de la nostra vida emocional. Per al ioga l’emoció és una il·lusió que no existeix per si mateixa: es forma en cadascun de nosaltres. A través de la vida emocional sentim el món que ens envolta però les emocions despertades depenen de cada persona: són subjectives.

Descripció anatòmica: el “chakra”(1) d’aquest centre l’hi representa com una flor la tija de la qual neix en la 7ª vèrtebra dorsal i la seva corol·la, de deu pètals i de color rosa, s’obre a la boca de l’estómac, per sobre del melic. Abasta l’abdomen superior (la part més tova del nostre cos). Els òrgans d’aquest centre són l’estòmac, el fetge, la vesícula i l’intestí prim. El plexe solar (“cervell de les emocions”) dirigeix aquests òrgans. Els seus ossos són les vèrtebres dorsals des de la 7ª cap avall i la 5 últimes costelles. Els seus músculs són els intercostals, els abdominals i el diafragma.

Característiques energètiques: el Centre Mitjà té gran poder transformador: amb la seva ductilitat i la seva part tova transmuta l’energia dels estímuls externs, que provoquen emocions, en “resposta motora”, és a dir, en expressió (etimològicament significa pressió cap a a fora). A través de l’acció d’aquest centre podrem anar cremant amb l’expressió les emocions negatives de la nostra psiquis: en repetir diverses vegades les experiències en les quals hem quedat fixats descobrirem noves formes de sortida, o donarem causi, sense paraules explicatives, a sensacions i sentiments acumulats en el cos durant anys. Produirem així una descàrrega i transformació emocional.

Logo del chakra Centre Mitjà Manipura

D’altra banda, amb el desenvolupament adequat del Centre Mitjà podem aconseguir connectar-nos amb la imaginació creadora que ens vincula amb la bellesa del món que ens envolta i ens condueix cap a l’art o cap a la devoció (la més elevada de les emoció).

Característiques Psicològiques: qualsevol emoció està dins de les possibilitats del Centre Mitjà. La por, l’angoixa i la tristesa estan més relacionades amb el tancament al centre. L’alegria, la dolçor i l’expansió, amb l’obertura i la sortida del mateix. Però les emocions són sempre inestables i passem fàcilment d’una a l’altra. I podem així quedar-nos “enganxats” en estats emocionals durant anys, dels quals és possible sortir mitjançant la repetició transformadora de la gimnàstica expressiva. Solem viure estancats en emocions negatives relacionades més amb vivències internes que amb realitats. Estem així permanentment en la fantasia, mare de la neurosi.

Existeixen també altres extrems: podem ser víctimes de la impossibilitat de sentir o de concienciar el què sentim, fins a poder tenir estats emocionals, que encara sent antics, no han estat registrats per la nostra consciència (emocions inconscients). Aquestes dificultats són provocades per les anomenades “cuirasses” que ens converteixen en veritables negadores. “Animem-nos a sentir i a expressar per viure més sans” és el gran ensenyament del Centre Mitjà.

  Logotip de Dana

  CONTACTE DANA

  Icona de Email

  montse@dana.cat

  Icona de Localització

  C/ Montseny 30, Barcelona

  Icona de telèfon

  667 292 666

  Icona de Facebook de Dana

  /danacentrosdeenergia

  Icona d'Instagrama de Dana

  /danacentrosdeenergia

  SUBSCRIU-TE

  Subscriu-te a la nostra Newsletter per rebre més informació sobre l’activitat de classes i tallers a DANA.